Du visar för närvarande 6 bra sätt att förbättra likviditeten
coins on isolated background

6 bra sätt att förbättra likviditeten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

En av de saker du lär dig tidigt som företagare är att ett positivt kassaflöde är kritiskt för din verksamhets överlevnad. Det är hjärtat i din verksamhet och en nyckelfaktor för inte bara överlevnad, utan tillväxt och riskhantering. Företag med likviditetsproblem tenderar att ta fler dåliga beslut än företag med positivt kassaflöde, som tenderar att uppleva snabbare och mer stabil tillväxt.

Här är sex strategier som kan hjälpa ditt företag att förbättra likviditeten, finansiera dina tillväxtinitiativ, och få en konkurrensfördel gentemot andra företag i din bransch.

1. Optimera din säljcykel

Ett effektivt sätt att påverka din verksamhets kassaflöde är att förkorta din säljcykel. Säljcykeln är den tid det tar från du generera en ’lead’ till du får betalt. Optimera din säljcykeln genom att identifiera processen i detalj i syfte att identifiera potentiella flaskhalsar.

Det är viktigt att vara tydlig och meddela dina kunder om varför de köper just från dig och betona dessa fördelar i säljprocessen samt i potentiellt marknadsföringsmaterial. Ett informativt och tydligt budskap kan bidra till att minskade fördröjningar och motstånd i försäljningsprocessen.

 2. Omförhandla betalningsvillkor

Att omstrukturera dina betalningsvillkor med leverantörer är ett effektivt sätt att förbättra din verksamhets likviditet. Be om 60 eller 90 dagars kreditvillkor istället för de villkor du har idag. Ställ frågan till dina leverantörer redan idag.

3. Se över dina utgifter

Det är inte de stora inkomsterna – utan de små utgifterna som gör dig rik”.

Många gånger är det enklare att skala av utgifter och kostnader än att förbättra försäljningen för att få fart på likviditeten.

4. Leasa istället för att låna

Oftast lönar det sig att hyra eller leasa inventarier och utrustning istället för att äga dem. I långa loppet är leasing i de flesta fall ett dyrare alternativ än köp, men kan vara intressant i uppstartsfasen för att balansera likviditeten.

5. Optimera dina vinstmarginaler

Identifiera sätt du kan förbättra produktiviteten och effektiviteten i verksamheten i syfte att minska kostnaderna. Driver du ett företag med inventarier kan det handla om att öka lageromsättningen, förbättra dina produktionsprocesser, optimera logistiken och utbildningen av interna och externa säljare. Kan du förbättra ditt kassaflöde genom att öka din produktionskapacitet och på så sätt sänka kostnaderna och förbättra din vinstmarginal?

6. Få betalt i tid

Många småföretagare skulle kunna förbättra sin likviditet avsevärt genom att säkerställa att kunderna betalar dina fakturor i tid. Det kan ibland krävas lite uppmuntran och det är inget du ska vara rädd för. Skicka ett vänligt mejl och påminn kunden i fråga. Ett alternativ är att sälja dina fakturor till ett finansbolag som då tar ett antal procent av beloppet.

Ladda ner budgetmallar till ditt företag här

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_cta_button call_text=”Behöver du hjälp att förbättra likviditeten i ditt företag? ” title=”KONTAKTA OSS IDAG!” target=”_self” color=”btn-primary” icon=”none” size=”btn-large” position=”cta_align_bottom” css_animation=”appear” href=”https://arevenue.se/kontakt/”][/vc_column][/vc_row]

Thomas & Teamet

Arevenue grundades år 2007 av Thomas Appelgren som har varit verksam som egenföretagare i branschen sedan 1984. Därför har vi en ingående förståelse för problemställningar och möjligheter i den ädla konsten som ett entreprenörskap innebär. Efter många år i branschen har vi även byggt upp ett nätverk av samarbetspartners och kan därför erbjuda ett brett utbud av tjänster och expertis för att maximera din verksamhets potential.

Lämna ett svar