Du visar för närvarande Kontantmetoden eller faktureringsmetoden?
bearded man confused

Kontantmetoden eller faktureringsmetoden?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Den stora frågan för många nya företagare är hur man ska redovisa momsen. Ska man välja kontantmetoden eller faktureringsmetoden? Vad skiljer egentligen dessa åt?

Kontantmetoden innebär i princip att man bara bokför in- och utbetalningar samt insättningar och uttag. Kund- och leverantörsfakturor bokförs alltså först när inbetalningen från kunden sker eller när utbetalning till leverantören görs. Detta innebär att det aldrig under året kommer att förekomma kundfordringar eller leverantörsskulder.

Faktureringsmetoden innebär att man bokför alla affärshändelser när de inträffar. En leverantörsfaktura bokförs först när man tar emot den, som en skuld, och sedan en gång till när den betalas, då skulden bokförs bort. Samma sak gäller för kundfakturor.

Vilken metod ska man då välja?

Företag som har en årlig nettoomsättning på max 3 mkr får välja vilken metod man vill använda, men du som omsätter över 3 mkr måste använda dig av faktureringsmetoden.

Kontantmetoden är enklare än faktureringsmetoden eftersom den innebär färre moment, och passar bra om man har en mindre verksamhet. Faktureringsmetoden ger däremot en bättre översikt över verksamheten när det gäller skulder och fordringar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_cta_button call_text=”Har du fler frågor om moms eller redovisning?” title=”KONTAKTA OSS IDAG!” target=”_self” color=”btn-primary” icon=”none” size=”btn-large” position=”cta_align_bottom” css_animation=”appear” href=”https://arevenue.se/kontakt/”][/vc_column][/vc_row]

Thomas & Teamet

Arevenue grundades år 2007 av Thomas Appelgren som har varit verksam som egenföretagare i branschen sedan 1984. Därför har vi en ingående förståelse för problemställningar och möjligheter i den ädla konsten som ett entreprenörskap innebär. Efter många år i branschen har vi även byggt upp ett nätverk av samarbetspartners och kan därför erbjuda ett brett utbud av tjänster och expertis för att maximera din verksamhets potential.

Lämna ett svar